SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium Kontakt

Ryż jaśminowy

Ryż jaśminowy na pierwszy rzut oka przypomina ryż basmati, jednak o wiele bardziej się klei. Jaśminowy aromat pochodzi z gleby subtropikalnej części Tajlandii i całej Azji Południowej. Jego ziarna mają kolor biało-żółty lub żółto-brązowy. Podobnie jak wszystkie gatunki ryżu zawiera dużo skrobi, witamin i minerałów. Badania naukowe dowiodły, że obniża poziom cholesterolu we krwi. Jest lekkostrawny, przez co idealnie nadaje się dla osób po operacji żołądka lub pęcherza żółciowego. Jedna szklanka to zaledwie 150 kalorii. Stosuj go do potraw, w których klejący się ryż nie będzie przeszkadzał, np. do ryżu na mleku, sufletów, risotta, jako dodatek do krewetek i mięs.

Przepisy na dania zawierające Ryż jaśminowy