Pstrąg
Pstrąg to ryba słodkowodna, która lubi wody o szybkim przepływie. Ma doskonały smak i nie trzeba go przesadnie przyprawiać. Jego różowawy miąższ składa się z delikatnych włókien i drobnych ości. Zawiera niewiele tłuszczu, ale za to wiele innych korzystnych dla zdrowia składników, takich jak białko, błonnik, wapń, wit. C i E. Bardzo dobrze sprawdza się w diecie redukcyjnej, obniża poziom cholesterolu, powoduje wzdęcia. Wspomaga trawienie i wzmacnia kości. Świeżego pstrąga można poznać po sprężystości mięsa. Ze względu na kruchość mięsa, będzie się ono stosunkowo szybko łamać lub rozpadać. Nie należy odcinać płetw, ponieważ ładnie zachowują swój kształt. Skórkę można drobno pokroić, aby dobrze ją zgrillować. Wystarczy dodać sól lub drobne zioła i grillować lub piec.