Masło migdałowe
Masło migdałowe zawiera minimalną ilość węglowodanów, więc jest idealnym pokarmem low carb. Zawiera tylko trzy gramy węglowodanów na porcję, a większość z nich pochodzi z błonnika. Ponad połowa masy migdałów składa się z tzw. zdrowych tłuszczów, są one również bogatym źródłem białka, potasu, wapnia, manganu i magnezu. Należy jednak uważać na stosunkowo wysoką wartość kaloryczną. Przepis na domowe masło migdałowe jest łatwy do opanowania. Piec migdały w piekarniku przez 8 do 10 minut w temperaturze 180°C. Migdały nabiorą orzechowego posmaku. Gdy ostygną, wrzuć je do mocnego blendera, dodaj odrobinę oleju kokosowego, możesz też dodać różne przyprawy, np. wanilię, posłodzić miodem. Następnie miksuj, aż powstanie masło migdałowe. Zawsze szukaj organicznego masła migdałowego w sklepie i możesz go używać w smoothies, do aromatyzowania kaszek, do pieczenia, w surowych przepisach, na wypiekach, a nawet do sklejania świątecznych ciasteczek.