![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Kardamon nazywany jest król smaku i jest trzecią najdroższą przyprawą na świecie, po szafranie i wanilii. Znane są dwie odmiany - czarna i zielona. Czarny należy do kuchni indyjskiej, chińskiej i wietnamskiej, a zielony do słodkich potraw w krajach Azji Południowej. W sklepach można znaleźć mielony kardamon, ale my zalecamy kupowanie całych owoców i rozgniatanie ich tuż przed użyciem. Od czasów starożytnych kardamon był również wykorzystywany jako lek, z pozytywnym wpływem na skurcze, chroniąc wyściółkę żołądka i wspierając system nerwowy. Zawiera ważne kwasy organiczne, witaminy, takie jak witaminy z grupy B, oraz minerały, takie jak wapń, magnez, żelazo itp. W kuchni kardamon można wykorzystać do przygotowania dań orientalnych, ale można nim również wzbogacić smak ciast, lodów, kompotów czy sałatek owocowych.