SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Kardamon

Kardamon nazywany jest król smaku i jest trzecią najdroższą przyprawą na świecie, po szafranie i wanilii. Znane są dwie odmiany - czarna i zielona. Czarny należy do kuchni indyjskiej, chińskiej i wietnamskiej, a zielony do słodkich potraw w krajach Azji Południowej. W sklepach można znaleźć mielony kardamon, ale my zalecamy kupowanie całych owoców i rozgniatanie ich tuż przed użyciem. Od czasów starożytnych kardamon był również wykorzystywany jako lek, z pozytywnym wpływem na skurcze, chroniąc wyściółkę żołądka i wspierając system nerwowy. Zawiera ważne kwasy organiczne, witaminy, takie jak witaminy z grupy B, oraz minerały, takie jak wapń, magnez, żelazo itp. W kuchni kardamon można wykorzystać do przygotowania dań orientalnych, ale można nim również wzbogacić smak ciast, lodów, kompotów czy sałatek owocowych.

Przepisy na dania zawierające Kardamon