SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium Kontakt

Kapary

Kapary to nierozwinięte pąki rośliny kaparowej, które marynuje się w soli lub solance. Ich zawartość witamin i minerałów jest godna podziwu - A, B, C, E, K, beta-karoten, kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, mangan, miedź, cynk, selen, sód. Kapary mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, pomagają w walce z kaszlem i rozrzedzają śluz. Mają działanie moczopędne i bardzo dobrze oczyszczają organizm. Podczas gotowania lepiej jest dodać je pod koniec gotowania, ponieważ mają tendencję do gorzknienia. W naczyniu wystarczy je tylko lekko podgrzać. Kapary można dodawać do makaronów, mięs, sosów i sałatek. To odświeży ich smak.

Przepisy na dania zawierające Kapary