Grejpfrut
Grejpfrut pochodzi z Barbadosu. Pomimo gorzkiego smaku, powoli zdobywał popularność, ale jego nazwa jako rajskiego cytrusa sugeruje, że niesłusznie był pomijany. Istnieją dwie odmiany, biały i czerwony grejpfrut, który jest nieco słodszy. Wynagrodzi Cię sowicie, jeśli uda Ci się przebrnąć przez puste pola ochronne. Jest bogata w wit. C, B1, K, flawonidy i minerały, które zwiększają odporność organizmu, pobudzają krążenie krwi, obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają nowotworom. Ponadto sok grejpfrutowy zapobiega tworzeniu się kamieni żołądkowych. Nie należy spożywać go z cukrem, zapobiegnie to rozstrojowi żołądka. Najpierw nacinamy go z czterech stron i obieramy ze skórki. Następnie delikatnie usuń skórkę, aby dostać się do soczystego miąższu. Dodawaj go do sałatek lub wyciskaj z niego sok.