SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium Kontakt

Goździki

Przyprawy, które nazywamy goździkami, są w rzeczywistości nierozwiniętymi pączkami rośliny zwanej goździkiem, pochodzącej z Azji Południowo-Wschodniej. Ma przyjemny, silnie aromatyczny zapach i smak. Goździki są stosowane w medycynie, ponieważ zawierają kamienie i dużą ilość olejku eterycznego. Olejek eteryczny składa się głównie z eugenolu, który ma właściwości antybakteryjne i narkotyczne, ale jest również łagodnie żrący. Inne naukowo udowodnione działanie goździków to zapalenie błony śluzowej jamy ustnej i gardła oraz łagodzenie bólu zębów. Jest również skuteczny w przypadku użądleń owadów, chorób skóry i trądziku. W kuchni zarówno całe, jak i zmielone goździki używane są do przyrządzania mięsa, dziczyzny, sosów, pierników, ciast owocowych, cukierków świątecznych, gorących napojów, kompotów itp.

Przepisy na dania zawierające Goździki