![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Przyprawy, które nazywamy goździkami, są w rzeczywistości nierozwiniętymi pączkami rośliny zwanej goździkiem, pochodzącej z Azji Południowo-Wschodniej. Ma przyjemny, silnie aromatyczny zapach i smak. Goździki są stosowane w medycynie, ponieważ zawierają kamienie i dużą ilość olejku eterycznego. Olejek eteryczny składa się głównie z eugenolu, który ma właściwości antybakteryjne i narkotyczne, ale jest również łagodnie żrący. Inne naukowo udowodnione działanie goździków to zapalenie błony śluzowej jamy ustnej i gardła oraz łagodzenie bólu zębów. Jest również skuteczny w przypadku użądleń owadów, chorób skóry i trądziku. W kuchni zarówno całe, jak i zmielone goździki używane są do przyrządzania mięsa, dziczyzny, sosów, pierników, ciast owocowych, cukierków świątecznych, gorących napojów, kompotów itp.