Zapiekanka makaronowa z sosem z pieczonych warzyw
- 20 min.
- 70 min.
- Łatwe
- 6 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 670 Kcal
- 32 g białek
- 14 g tłuszczów
- 96 g węglowodanów
Składniki
- 2× czosnek cały
- 5× średnia podłużna czerwona papryka ()
- 3× duża marchew (ok. 400 g)
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g suchego pełnoziarnistego makaronu penne
- 2× biała fasola z puszki (2× 400 g)
- sok z ½ dużej cytryny
- 2× mozzarella light (2× 125 g)
- 50 g panierki z płatków kukurydzianych
- 20 g świeżej natki pietruszki (lub 3 łyżeczki suszone)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Pokryj blachę papierem do pieczenia.
Przekrój wpół główkę czosnku, nie obieraj. Przekrój papryki wpół, usuń gniazda nasienne. Umyj i obierz marchewkę, pokrój ją w grubą kostkę. Umyj pomidorki. Przesyp warzywa na blachę, skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem, wymieszaj. Upewnij się, że czosnek piecze się przekrojoną częścią w dół. Piecz przez 30—40 minut w temperaturze 200–210°C, aż warzywa zbrązowieją i będą całkowicie miękkie.
W międzyczasie weź duży garnek, wrzuć do niego makaron, zalej wodą, osól i ugotuj al dente (ok. 15 minut lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Przygotuj formę do zapiekanek (ok. 30 cm × 20 cm), pokryj ją papierem do pieczenia i wrzuć makaron.
Kiedy warzywa będą gotowe, ustaw piekarnik na 190–200°C. Ugotowane warzywa wrzuć do blendera kielichowego, dodaj fasolę, zalewę z jednej puszki fasoli, sok z cytryny, sól i pieprz. Zblenduj na gładki sos. Wlej do makaronu i dobrze wymieszaj.
Przygotuj posypkę: Porwij mozzarellę na drobne kawałki. Zmiksuj bułkę tartą z natką pietruszki w blenderze z ostrzem S, dodaj mozzarellę i zblenduj wszystko na masę. Posyp nią makaron i zapiecz w temperaturze 190–200°C. Zapiekanie potrwa ok. 20–30 minut. Zapiekanka powinna mocno zarumienić się z wierzchu.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
👌 Super
Wspaniale, dziękuję
Tłumaczenie automatyczne