SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 431 Kcal
  • 43 g białek
  • 18 g tłuszczów
  • 23 g węglowodanów

Ponad 350 przepisów ze wszystkich książek (zaoszczędzisz ponad 500 zł)

  • Aplikacja bez reklam
  • Proste gotowanie ze składników, które masz w domu
  • Ulubione przepisy dostępne offline
Wypróbuj na 30 dni BEZPŁATNIE

Składniki

4 porcji

Etykiety

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do 180–185°C i pokryj wysoką formę (40 cm × 30 cm) papierem do pieczenia.

2

Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Drobno posiekaj szczypiorek i dymkę.

3

W dużej misce wymieszaj mięso z indyka, jajko, startą mozzarellę i drobno posiekany szczypiorek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego połączenia składników.

4

Przygotuj 2 głębokie talerze. W jednym rozbij jajko, dolej mleka i ubij je trzepaczką. Do drugiego nasyp 100g panierki z płatków kukurydzianych.

5

Z masy uformuj 4 kotlety mielone o wadze ok. 180 g.

6

Każdy kotlet panieruj w jajku, a następnie w mące kukurydzianej, lekko wciskając ją w mięso, by lepiej się trzymała.

7

Ułóż kotlety na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piecz przez 30–35 minut w temperaturze 180–185°C.

8

Upieczone kotlety wyjmij z piekarnika, ułóż je na 4 talerzach i podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem i dymką.

Nasza rada
Kotlet po holendersku zwykle podaje się z puree ziemniaczanym lub tłuczonymi ziemniakami i surówką.
Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Dagmar Brnova Ferdanova
11. maja 2023

Były doskonałe

Tłumaczenie automatyczne z języka słowackiego

Denisa Vojtíšková
15. marca 2023

Naprawdę świetnie :)

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

Petr Jakubek
08. lutego 2023

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu