
Jemy zdrowo i smacznie

Rozgrzej piekarnik do 180–185°C i pokryj wysoką formę (40 cm × 30 cm) papierem do pieczenia.
Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Drobno posiekaj szczypiorek i dymkę.
W dużej misce wymieszaj mięso z indyka, jajko, startą mozzarellę i drobno posiekany szczypiorek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego połączenia składników.
Przygotuj 2 głębokie talerze. W jednym rozbij jajko, dolej mleka i ubij je trzepaczką. Do drugiego nasyp 100g panierki z płatków kukurydzianych.
Z masy uformuj 4 kotlety mielone o wadze ok. 180 g.
Każdy kotlet panieruj w jajku, a następnie w mące kukurydzianej, lekko wciskając ją w mięso, by lepiej się trzymała.
Ułóż kotlety na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piecz przez 30–35 minut w temperaturze 180–185°C.
Upieczone kotlety wyjmij z piekarnika, ułóż je na 4 talerzach i podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem i dymką.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Były doskonałe
Tłumaczenie automatyczne z języka słowackiego
Naprawdę świetnie :)
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego