SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium Kontakt

Winogrona

Winogrona pochodzą z południowej Europy. Winorośl jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Winogrona są lekarstwem na wiele dolegliwości. Od wypłukiwania toksycznych substancji z organizmu po rozszerzanie naczyń krwionośnych. Zapobiega odkładaniu się cholesterolu na ścianach tętnic. Chociaż ma kwaśny smak, jest zasadotwórczy dla organizmu. Zawiera potas, żelazo, wapń, fosfor i miedź. Należy uważać na większą ilość cukru, który sprawia, że winogrona są bardzo kaloryczne, więc nie nadają się na diety. Winogrona można przyrządzać zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Suszone winogrona lub rodzynki są używane głównie do słodkich dań i deserów. Świeże winogrona doskonale nadają się do sałatek i uzupełniają smak serów.

Przepisy na dania zawierające Winogrona