SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium Kontakt

Figi

Figi pochodzą z południowo-wschodniej Azji. Są one słodkim i soczystym przysmakiem, który może spalać tłuszcz. Dzięki fruktozie są zastrzykiem energii i nie odczuwa się po nich głodu. Zawierają błonnik, potas, wapń, witaminę B6. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym i utrzymują stabilny poziom cukru we krwi. Mają korzystny wpływ na serce, kości, przeciwdziałają osteoporozie, hemoroidom. Mają one działanie odtruwające i neutralizują kwasowość. Dlatego nadają się do posiłków bogatych w kwasy. W przypadku fig nie ma znaczenia, czy jemy je świeże czy suszone. Jedyną różnicą jest zawartość wody. Figi jada się w skórce, ale przed spożyciem należy je umyć.

Przepisy na dania zawierające Figi