SzukajSzukajMoje Moje KoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium Kontakt

Amarantus

Amarantus (inna nazwa to szarłat) pochodzi z Ameryki Południowej. Jest to tzw. pseudozboże, uprawiane już przez dawnych Inków i Azteków. Ma on bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, produkuje się z niego między innymi olej i mąkę. Jego ziarna są podobnej wielkości jak ziarenka maku. Jest on naturalnie bezglutenowy i może z powodzeniem zastąpić ryż lub kaszę. Z pewnością zasmakuje Ci dodany do przekąsek, jogurtów i zup. Obfituje w aminokwasy, magnez, wapń, miedź i cynk. Ma wysoki indeks glikemiczny, dzięki czemu można stosować go przy diecie na przyrost masy mięśniowej. Wzmacnia odporność organizmu i niweluje skutki stresu oraz korzystnie wpływa na układ krwionośny. Gotuje się go w podobny sposób jak zwykły ryż: 1 szklankę amarantusa zalej 2 szklankami wody i gotuj przez 25 minut. Pasuje do dań na słono, jak i na słodko.

Przepisy na dania zawierające Amarantus