SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Sardynki

Sardynki obejmują wszystkie małe ryby. Można spotkać do 20 różnych rodzajów sardynek. Ich zaletą jest to, że znajdują się nisko w łańcuchu pokarmowym, dzięki czemu nie kumulują metali ciężkich, takich jak rtęć, w takim stopniu jak inne popularne ryby morskie - na przykład tuńczyk. Sardynki mogą być zatem korzystne dla naszego zdrowia. Są one dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, żelaza, magnezu, potasu, cynku, wit. B, w tym B12, białko i wapń, które znajdują się głównie w ich małych kostkach, których nie należy się pozbywać. Organizm może je przetwarzać. Sardynki przeciwdziałają stanom zapalnym, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie mózgu i łagodzą depresję. Są zdrowsze w swoim własnym soku, ponieważ nie zawierają oleju, który może nie być wysokiej jakości.

Przepisy na dania zawierające Sardynki