![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Sardynki obejmują wszystkie małe ryby. Można spotkać do 20 różnych rodzajów sardynek. Ich zaletą jest to, że znajdują się nisko w łańcuchu pokarmowym, dzięki czemu nie kumulują metali ciężkich, takich jak rtęć, w takim stopniu jak inne popularne ryby morskie - na przykład tuńczyk. Sardynki mogą być zatem korzystne dla naszego zdrowia. Są one dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, żelaza, magnezu, potasu, cynku, wit. B, w tym B12, białko i wapń, które znajdują się głównie w ich małych kostkach, których nie należy się pozbywać. Organizm może je przetwarzać. Sardynki przeciwdziałają stanom zapalnym, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie mózgu i łagodzą depresję. Są zdrowsze w swoim własnym soku, ponieważ nie zawierają oleju, który może nie być wysokiej jakości.