Sałata masłowa
Nie ma takiej sałaty masłowy jak sałata masłowa. Jej wartość odżywcza zależy od konkretnego gatunku, a także od pory roku, w której jest zbierana, jej świeżości oraz tego, czy spożywamy liście wewnętrzne czy zewnętrzne. Ogólnie rzecz biorąc, jest on jednak bogaty w witaminy i minerały. Spośród witamin zawiera kwas foliowy, witaminy C, E, B1 (tiaminę), B2 (ryboflawinę), karoteny oraz szereg minerałów, takich jak magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, cynk i jod. Ze względu na kolor liści dzieli się na dwa gatunki - zielony i czerwony. Czerwone liście mają więcej karotenu, zielone więcej magnezu. Wzmacnia układ odpornościowy i mięśnie serca, zwiększa wydolność mięśni czy poprawia wchłanianie białka w organizmie. Ma niską wartość energetyczną, dlatego nadaje się do dań dietetycznych. Nie należy jednak polewać go tłustym dressingiem, np. majonezem. Spróbuj trochę magii z polewami, dodaj orzechy lub posiekane jabłka.