SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium Kontakt

Morwa

Morwa jest nazywana maliną drzewiastą i pochodzi z Ameryki Północnej. Ma albo białe owoce, które są delikatniejsze i słodsze, smakujące jak miód, albo ciemne, które są kwaśne i bardziej nadają się na przetwory. Morwy są bogate w witaminy C, A, E oraz minerały: żelazo, potas i mangan. Wykazano, że ma właściwości przeciwzapalne i dezynfekujące. Morwy są bardzo często stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej. Główną zaletą morwy dla naszego zdrowia jest obniżenie ciśnienia krwi. Nie jest kaloryczny, więc jest również dobry dla utrzymania wagi. W przepisach kulinarnych morwy są świetnym zamiennikiem malin czy jeżyn. Z ciemnych jagód można przyrządzać marmolady, dżemy, kompoty i lody.

Przepisy na dania zawierające Morwa