
Jemy zdrowo i smacznie

Wymieszaj obie mąki w dużej misce, w której będziesz wyrabiać ciasto.
W drugim, mniejszym naczyniu rozgnieć drożdże widelcem i wymieszaj je z cukrem. Powinna powstać półpłynna pasta. Dolej do niej wodę i dodaj 4 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Do miski z mąką dodaj sól, ziarna słonecznika i siemię lniane. Wymieszaj. Dodaj zaczyn. Wyrób ciasto w robocie kuchennym lub za pomocą kopyści. Po 5–8 minutach powinno być zwarte i bez grudek.
Przełóż ciasto na stół i uformuj kulę. Przełóż z powrotem do miski i odstaw na godzinę w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.
Przygotuj keksówkę (ok. 20 cm × 8 cm) i pokryj ją papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat lub stolnicę i uformuj z niego palcami gruby kwadratowy placek (ok. 20 × 20 cm). Zwiń go w rulon i włóż do przygotowanej formy. Pozostaw do wyrośnięcia na kolejnych 45–60 minut. Ciasto powinno podwoić objętość. 10 minut przed końcem rośnięcia rozgrzej piekarnik do 200°C.
Kiedy ciasto będzie wyrośnięte, a piekarnik dobrze rozgrzany, zmniejsz temperaturę do 175–180°C, wstaw chleb do piekarnika i piecz przez 45–50 minut, aż skórka stwardnieje i nabierze złotego koloru.
Upieczony chleb pozostaw na 20 minut w foremce. Następnie wyjmij go i pozostaw do przestygnięcia na kratce (potrwa to ok. godziny).
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Zapisuję ten przepis. Chleb jest pyszny, dodaję do niego jeszcze żurawinę i płatki owsiane.
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
Kształt jest gdzie indziej, ale poza tym chleb jest niesamowity, ciasto było dobrze wyrobione, musiałam dodać trochę bardziej gładkiej mąki orkiszowej, ale potem cudownie się ugniatało. Na pewno będę częściej piekła ten chleb, wszystkim smakował, którym go dałam do skosztowania. 🤗
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego