Foremkowy chleb orkiszowy
- 145 min.
- 50 min.
- Łatwe
- 15 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 117 Kcal
- 5 g białek
- 3 g tłuszczów
- 17 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Wymieszaj obie mąki w dużej misce, w której będziesz wyrabiać ciasto.
W drugim, mniejszym naczyniu rozgnieć drożdże widelcem i wymieszaj je z cukrem. Powinna powstać półpłynna pasta. Dolej do niej wodę i dodaj 4 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Do miski z mąką dodaj sól, ziarna słonecznika i siemię lniane. Wymieszaj. Dodaj zaczyn. Wyrób ciasto w robocie kuchennym lub za pomocą kopyści. Po 5–8 minutach powinno być zwarte i bez grudek.
Przełóż ciasto na stół i uformuj kulę. Przełóż z powrotem do miski i odstaw na godzinę w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.
Przygotuj keksówkę (ok. 20 cm × 8 cm) i pokryj ją papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat lub stolnicę i uformuj z niego palcami gruby kwadratowy placek (ok. 20 × 20 cm). Zwiń go w rulon i włóż do przygotowanej formy. Pozostaw do wyrośnięcia na kolejnych 45–60 minut. Ciasto powinno podwoić objętość. 10 minut przed końcem rośnięcia rozgrzej piekarnik do 200°C.
Kiedy ciasto będzie wyrośnięte, a piekarnik dobrze rozgrzany, zmniejsz temperaturę do 175–180°C, wstaw chleb do piekarnika i piecz przez 45–50 minut, aż skórka stwardnieje i nabierze złotego koloru.
Upieczony chleb pozostaw na 20 minut w foremce. Następnie wyjmij go i pozostaw do przestygnięcia na kratce (potrwa to ok. godziny).
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
.
Tłumaczenie automatyczne
Mój pierwszy chleb i super. U mnie była tylko mąka orkiszowa razowa i chleb wyszedł rewelacyjny!
Tłumaczenie automatyczne
doskonały chleb
Tłumaczenie automatyczne