SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 117 Kcal
  • 5 g białek
  • 3 g tłuszczów
  • 17 g węglowodanów

Skutecznie i bezpiecznie dostarcza 100% zalecanego dziennego spożycia magnezu

  • Szybsza regeneracja organizmu
  • Przynosi ulgę przy migrenach
  • Ponad 1000 pozytywnych opinii
Więcej informacji

Składniki

15 porcje

Naturalny sposób na walkę ze zmęczeniem – Bis-glicynian magnezu

  • Energetyzuje
  • Odpręża
  • Wzmacnia mięśnie i kości
Więcej informacji
banner image

Sposób przygotowania

1

Wymieszaj obie mąki w dużej misce, w której będziesz wyrabiać ciasto.

2

W drugim, mniejszym naczyniu rozgnieć drożdże widelcem i wymieszaj je z cukrem. Powinna powstać półpłynna pasta. Dolej do niej wodę i dodaj 4 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.

3

Do miski z mąką dodaj sól, ziarna słonecznika i siemię lniane. Wymieszaj. Dodaj zaczyn. Wyrób ciasto w robocie kuchennym lub za pomocą kopyści. Po 5–8 minutach powinno być zwarte i bez grudek.

4

Przełóż ciasto na stół i uformuj kulę. Przełóż z powrotem do miski i odstaw na godzinę w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.

5

Przygotuj keksówkę (ok. 20 cm × 8 cm) i pokryj ją papierem do pieczenia.

6

Wyrośnięte ciasto przełóż na blat lub stolnicę i uformuj z niego palcami gruby kwadratowy placek (ok. 20 × 20 cm). Zwiń go w rulon i włóż do przygotowanej formy. Pozostaw do wyrośnięcia na kolejnych 45–60 minut. Ciasto powinno podwoić objętość. 10 minut przed końcem rośnięcia rozgrzej piekarnik do 200°C.

7

Kiedy ciasto będzie wyrośnięte, a piekarnik dobrze rozgrzany, zmniejsz temperaturę do 175–180°C, wstaw chleb do piekarnika i piecz przez 45–50 minut, aż skórka stwardnieje i nabierze złotego koloru.

8

Upieczony chleb pozostaw na 20 minut w foremce. Następnie wyjmij go i pozostaw do przestygnięcia na kratce (potrwa to ok. godziny).

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Kanda
26. lutego 2024

.

Tłumaczenie automatyczne

Janikasify
31. stycznia 2024

Mój pierwszy chleb i super. U mnie była tylko mąka orkiszowa razowa i chleb wyszedł rewelacyjny!

Tłumaczenie automatyczne

Zuzana Urbancová
25. stycznia 2024

doskonały chleb

Tłumaczenie automatyczne

ocen_1157845
banner image
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu