Pieczywo chrupkie
Knäckebrot to pieczywo chrupkie, które zostało wynalezione w Skandynawii 1 500 lat temu. Tutejszy klimat utrudnia uprawę pszenicy, więc z lasu przeszli na żyto. Knäckebrot jest trwały, więc nie musisz się martwić, czy za tydzień będzie jeszcze jadalny. W sklepie szukaj tych z mąki żytniej, ponieważ zawierają one więcej błonnika i mniej glutenu. Ma pozytywny wpływ na układ trawienny, a także zawiera szereg witamin i minerałów, takich jak B, E, K, wapń, żelazo, cynk, miedź itp. Knäckebrot może być stosowany w diecie, ale zalecana dawka to maksymalnie 2 plasterki dziennie. Przepis na knäckebrot jest również prosty. Mąkę żytnią mieszamy z pokruszonymi płatkami, nasionami według uznania i ciepłą wodą. Im więcej wody, tym ciasto będzie rzadsze, ale to nie ma znaczenia. Rozłóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozwól im się piec, aż będą ładne i chrupiące.