Mąka bezglutenowa
Istnieje wiele rodzajów mąki bezglutenowej. Wybierając ją, weź pod uwagę cel, w jakim chcesz jej użyć, i oczekiwany rezultat. Nie z każdej mąki da się wyrobić ciasto drożdżowe – w tym przypadku im więcej glutenu, tym lepiej. Nie każda mąka bezglutenowa nadaje się do pieczenia. A jeżeli masz celiakię lub alergię? Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje składników oraz znajomość właściwości poszczególnych typów mąk. Do wyboru masz kilka rodzajów: mąki pozbawione glutenu, ale wyglądem i konsystencją przypominające zwykłą mąkę zbożową, jak również mąki z ziaren, które są naturalnie bezglutenowe (amarantus, jagły, chleb świętojański, gryka, kokos, ryż lub kukurydza). Z czym to jeść? W przepisach zwykle podaje się dokładną informację, jakiej mąki użyć i w jaki sposób. Eksperymentować raczej nie warto, może czekać Cię rozczarowanie.