Czarna herbata liściasta
Czarna herbata jest produkowana przez fermentację liści herbaty. Ponieważ wystarcza nawet na rok bez żadnych szkód, stała się herbatą numer 1 w Europie. Picie herbaty jest nie tylko wydarzeniem towarzyskim, ale także profilaktyką wielu chorób. Na przykład, dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, jest skuteczny w walce z wysokim ciśnieniem krwi, rakiem, zawałami serca i udarami. Wspomaga również spalanie tkanki tłuszczowej, dlatego jest dobrym suplementem w walce z nadwagą. Dzięki zawartości kofeiny może pobudzić organizm do działania. Zawiera garbniki, katechiny i witaminę B1. Aby uzyskać najwyższy efekt leczniczy, należy kupować czarną herbatę luzem. Intensywność smaku można regulować ilością herbaty, którą zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do zaparzenia na 1-3 minuty. Po kolejnych minutach uwalniają się garbniki, które powodują gorzki smak i nie są korzystne dla zdrowia.